Search
  • Vrouwen Wielren Vereniging Langszij
  • Bereik ons via info@langszij.nl
Search Menu

Marieke over start2bike bij Langszij

Door Marieke van Heumen

Een tijdje terug heb ik me ingeschreven voor de NTFU Start2bike cursus racefiets speciaal voor Vrouwen bij VWV Langszij. Spannend, spannend!

Op 1 april verzamelden ruim 20 vrouwen voor de eerste training van de vier wekelijkse trainingen waaruit de cursus bestaat. Wat meteen opviel was dat er dames waren van alle leeftijden. Met hippe nieuwe fietsen en met oldtimers. Met SPD en zonder SPD pedalen. Dames die net een maand een fiets hadden en dames die al een jaar fietsten. Kortom Start2bike is echt voor iedereen.

Eerst kregen we uitgebreid uitleg over veiligheid op de fiets. Ondertussen zette een van de trainsters pionnen op de parkeerplaats waar we waren. Daarna begon het echte werk. De pionnen bleken een parcours te vormen met slalom oefeningen, remmen (in de beugels whaaa!) en heel langzaam rijden zonder om te vallen. Na ruim 2 uur oefenen ging ik moe maar voldaan naar huis.

Een week later begon de training zoals we de week daarvoor waren geëindigd: met een parcours. Nadat we het parcours rijden weer een beetje in de vingers hadden werden de pionnen verzet in de vorm van een heuse U-bocht. Je voelt ‘m aankomen, we gingen oefenen met bochten rijden. Wat is dat moeilijk zeg! Of moeilijk, ik vond het gewoon doodeng. Want ja, die handen in de beugels hè, ik moet er nog vertrouwen in krijgen. Gelukkig kon iedereen op zijn eigen tempo oefenen. Ik durfde niet echt snelheid te maken, maar weet nu wel hoe je de ideale lijn pakt in een bocht en kan daar mooi nog heel veel mee gaan oefenen op de weg.
Na al dat oefenen kregen we vervolgens uitleg over rijden in een groep. Hoe signaleer je? Hoe wissel je van positie in de groep zodat het kopwerk verdeeld wordt? En toen gingen we de weg op voor en ritje van ongeveer 30 km. In 2 kleinere groepen, allebei begeleidt door 2 dames van LangsZij. Onderweg vooral oefenen met wisselen aan kop. Ik geloof dat ik de truc nog niet helemaal door heb, maar dat komt vast nog wel.

De derde training stond in het teken van klimmen en dalen. Voor deze training gingen we richting Duitsland waar een mooi ‘rondje’ was waar we naar hartenlust konden oefenen met het klimmen en het dalen. Na een korte uitleg gingen we aan de slag. De bedoeling was 8 keer heen en weer te rijden. (niet echt een rondje dus) Bij elke ronde kregen we een andere opdracht. Bijvoorbeeld klimmen in een heel klein verzet of staand klimmen. Onze trainsters stonden onderweg op belangrijke punten om tips te geven en ons aan te moedigen. Ik vond met name het afdalen erg spannend, dat kwam ook omdat het asfalt niet zo heel goed was. Het rijden in de beugels is inmiddels een eitje en dat is wel handig bij het dalen.
Na deze oefeningen hebben we nog een rondje over de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek gefietst. Daar konden we het klimmen en dalen over langere stukken oefenen. Door de harde wind belandde ik nog bijna in de berm tijdens het afdalen. Oeps!

 

En toen was het alweer de laatste training. Met een stevige wind zwoegden we in 2 groepen over de dijk naar Beuningen. Onderweg werd het waaierrijden en kop over kop geoefend. In Beuningen wachtte ons een korte pauze bij 2Wielercentrum Beuningen, de sponsor van Langszij. Na een korte kennismaking gingen we op weg terug naar Nijmegen. Met de wind mee! Terug in Nijmegen was het onvermijdelijke afscheid. Echt jammer.

Ik heb tijdens deze vier trainingen ontzettend veel geleerd en vooral ook vertrouwen gekregen in mijzelf op de fiets. Om nog maar eens schaamteloos reclame te maken: ik kan het iedereen aanraden.

Wil jij ook een startersclinic bij Langszij volgen? Houdt de startersclinic pagina in de gaten!